11UY0014-3 ALÜMİNYUM KAYNAKÇISI SEVİYE 3


      PROGRAMIN KODU- ADI     11UY0014-3 ALÜMİNYUM KAYNAKÇISI SEVİYE 3 REV.02 BELGELENDİRME PROGRAMI
BELGELENDİRME PROGRAMININ AMACI Bu yeterlilik, alüminyum ve alaşımlarının ergitmeli kaynak yöntemlerinden birini elle veya yarı mekanize donanım kullanarak gerçekleştiren kaynakçıların yeterliğinin belirlenmesi, sınanması ve belgelendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu yeterlilikin amacı;
•Adayların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak,
•Adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek,
•Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmaktır.
REFERANS STANDART TS EN ISO 9606-2 Kaynakçıların Yeterlilik Sınavı-Ergitme Kaynağı-Bölüm 2: Alüminyum ve Alüminyum Alaşımları
BELGELENDİRME KAPSAMI Zorunlu Birimler:
11UY0014-3/A1 Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği
Seçmeli Birimler:
11UY0014-3/B1 Metal - Ark Asal Gaz Kaynağı (MIG Kaynağı)-Alüminyum (131)
11UY0014-3/B2 Tungsten Asal Gaz Ark Kaynağı (TIG Kaynağı) -Alüminyum (141)
BAŞVURU İÇİN GEREKEN ÖN ŞARTLAR Alüminyum Kaynakçısı  Yeterlilik Belgelendirmesi için başvuran adayın 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanmak için adayın A zorunlu birimleri be B birimlerinin en az bir tanesinden başarılı olması zorunludur.
BELGE VERİLMEYECEK ADAYLAR Yasal mevzuatın izin verdiği yaş sınırı dışında kalanlar
Fiziksel engeli iş yapabilmesine engel olabilecekler
Görmek engeli olanlar
BELGE BAŞVURUSU İÇİN İSTENEN
EVRAKLAR
1-Nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesi fotokopisi
2-Doldurulmuş Başvuru Formu (Islak İmzalı)
3-Personel Belgelendirme Sözleşmesi ( Islak İmzalı)
4-Sınav ücretinin yatırıldığına dair dekont
BELGELENDİRME SINAV TÜRÜ      11UY0014-3/A1 Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği
-Teorik Sınav:En  az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav uygulanır.Yazılı sınavda soruların en az % 60’ına doğru yanıt veren aday başarılı sayılır. Sınav soruları, bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek A1-2) ölçmelidir.
-Performans Sınavı:Bu birime yönelik beceri ve yetkinlik ifadeleri diğer birimlerin beceri ve yetkinlik kontrol
listelerinde tanımlanmış olup, bu kapsamda söz konusu beceri ve yetkinlik ifadelerinin ölçme ve değerlendirmesi yapılacaktır.
     11UY0014-3/B1 Metal - Ark Asal Gaz Kaynağı (MIG Kaynağı)-Alüminyum (131)
 -Teorik Sınav: En  az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav uygulanır.Yazılı sınavda soruların en az % 50’sine doğru yanıt veren aday başarılı sayılır. Sınav soruları, bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek B1-2) ölçmelidir.
-Performans Sınavı:B1 birimine yönelik performansa dayalı sınav, TS EN ISO 9606-2 standardında belirtilen sınav parçaları ile yapılır.TS EN ISO 9606-2 standardı belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik kapsamına göre belirtilen yol izlenerek sınav yapılır. Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari %80 başarı göstermesi gerekir.Beceri ve yetkinlik ifadelerinin (Ek B1-2) tamamı performansa dayalı sınav ile ölçülmelidir.
     11UY0014-3/B2 Tungsten Asal Gaz Ark Kaynağı (TIG Kaynağı) -Alüminyum (141)
 -Teorik Sınav:En  az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav uygulanır.Yazılı sınavda soruların en az % 50’sine doğru yanıt veren aday başarılı sayılır.Sınav soruları, bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek B2-2) ölçmelidir.
-Performans Sınavı:B2 birimine yönelik performansa dayalı sınav, TS EN ISO 9606-2 standardında belirtilen sınav parçaları ile yapılır. TS EN ISO 9606-2 standardı belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik kapsamına göre belirtilen yol izlenerek sınav yapılır.
Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari %80 başarı göstermesi gerekir.Beceri ve yetkinlik ifadelerinin (Ek B2-2) tamamı performansa dayalı sınav ile ölçülmelidir.
SINAV YERİ Sınavlar İSMES'in sınav merkezinde yapılır.
Belgelendirme talebinde bulunan firma/kuruluş ile kendi yerlerinde yapılacak sınavlara ilişkin sınav yeri sözleşmesi imzalanarak yapılır.Sınav sırasında iş sağlığı ve güvenliğinin sağlandığı MYK sınav uygulama rehberine uygun şartlar sağlanmadıkça sınava başlanmayacaktır.
İTİRAZ VE ŞİKAYET Belge almaya hak kazanamayan aday belge konusunda verilmiş bi karara veya belgelendirme sürecinin herhangi bir uygulamasına  itiraz edebilir ancak yazılı (ıslak imzalı) olarak beyan etmek zorundadır.Aday sınav sonuçları veya belgelendirme kararına 1 ay içinde itiraz edebilir.www.ismes.com.tr web sitemiz üzerinden şikayet formunu doldurarak şikayetlerinizi bildirebilirsiniz.
BELGE GEÇERLİLİK SÜRESİ Yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi 2 yıldır.
BELGE GÖZETİMİ Bir kaynakçının yeterliliği, ilgili sertifikanın işveren/koordinatör tarafından altı aylık aralıklarla imzalanması ve aşağıdaki koşulların tam olarak yerine getirilmesi halinde, iki yıllık bir süre için geçerlidir.
a) Kaynakçı, yeterli görüldüğü alandaki kaynak işlerinde sürekli olarak çalıştığını ispatlamalıdır. Altı aydan daha uzun olmayan bir süre ara vermeye izin verilir.
b) Kaynakçının çalışması, yeterlilik sınavının gerçekleştirildiği teknik koşullarla genel olarak uyumlu olmalıdır,
c) Kaynakçının bilgi ve becerisinin soruşturulmasına yol açacak özel bir neden olmamalıdır. Eğer bu koşulların herhangi birine uyulmazsa, yeterlilik iptal edilmelidir.
BELGE YENİLEMEDE UYGULANACAK
 ÖLÇME- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ
Yeterlilik belgesi, belgelendirme kurulusu tarafından TS EN ISO 9606-2 madde 9.3'deki koşulların tümüyle yerine getirilmesi durumunda iki yıllık bir ilave süre için
uzatılabilir.
BELGE KAYIP DURUMUNDA Belgesini kaybeden kişi gazeteye zayi ilanı vermek koşulu is İSMES'e imzalı bir dilekçe ve ilan verdiği gazete ile  başvurur.Dosyası kontrol edilerek kaybettiği belgesinin kopyası üzerindeki belge içeriklerine göre belgesinin yeniden düzenlenmesi için MYK'dan talep edilir.Yeniden belge düzenlenmesi için belge ücreti alınır.
GENEL/ÖZEL DURUMLAR Sınav ve belgelendirme ücretinin 25/08/1999 tarihli 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu çerçevesinde İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması halinde ilk girdiği sınavda başarısız olan adayların başarısız olduğu yeterlilik birimleri ve sınav türleri için ilave sınav ücreti alınmadan ilk sınav tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde adayların en az iki kez daha sınav hakkı vardır.