İSMES İSTANBUL MESLEKİ EĞİTİM ÇEVRE DANIŞMANLIK VE HİZMET A.Ş. Prosmart Teknoloji - İstanbul Teması

11UY0015-4 DİRENÇ KAYNAK AYARCISI SEVİYE 4

      PROGRAMIN KODU- ADI     11UY0015-4 DİRENÇ KAYNAK AYARCISI SEVİYE 4 REV.03 BELGELENDİRME PROGRAMI
BELGELENDİRME PROGRAMININ AMACI Ülkemizde, metalik malzemelerin ergitmeli direnç kaynak yöntemlerinden herhangi birini, tam mekanize veya otomatik kaynak donanımlarını kullanarak gerçekleştirecek işletme/kurumlara nitelikli personel arzının sağlanması, bu faaliyetlerin eğitim almış ve nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi ve çalışmalarda kalitenin artırılması için;
•Adayların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak,
•Adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek,
•Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmaktır.Bu yeterlilik direnç kaynağında yüksek basınç altında çalışan kaynak operatörlerine uygulanmaz.
REFERANS STANDART ISCO 08: 7212
BELGELENDİRME KAPSAMI Zorunlu Birimler:
11UY0010-3/A1 Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği
Seçmeli Birimler:
11UY0015-4/B1 Direnç Nokta Kaynağı (21)
11UY0015-4/B2 Dikiş Direnç Kaynağı (22) 
BAŞVURU İÇİN GEREKEN ÖN ŞARTLAR Direnç Kaynak Ayarcısı Yeterlilik Belgelendirmesi için başvuran adayın 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanmak için adayın A zorunlu birimleri ve B birimlerinin en az bir tanesinden başarılı olması zorunludur.
BELGE VERİLMEYECEK ADAYLAR Yasal mevzuatın izin verdiği yaş sınırı dışında kalanlar
Fiziksel engeli iş yapabilmesine engel olabilecekler
Görmek engeli olanlar
BELGE BAŞVURUSU İÇİN İSTENEN
EVRAKLAR
1-Nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesi fotokopisi
2-Doldurulmuş Başvuru Formu (Islak İmzalı)
3-Personel Belgelendirme Sözleşmesi ( Islak İmzalı)
4-Sınav ücretinin yatırıldığına dair dekont
BELGELENDİRME SINAV TÜRÜ      11UY0010-3/A1 Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği
-Teorik Sınav:En  az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav uygulanır.Yazılı sınavda soruların en az % 60’ına doğru yanıt veren aday başarılı sayılır. Sınav soruları, bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek A1-2) ölçmelidir.
-Performans Sınavı:Bu birime yönelik beceri ve yetkinlik ifadeleri diğer birimlerin beceri ve yetkinlik kontrol
listelerinde tanımlanmış olup, bu kapsamda söz konusu beceri ve yetkinlik ifadelerinin ölçme ve değerlendirmesi yapılacaktır.
     11UY0015-4/B1 Direnç Nokta Kaynağı (21)
 -Teorik Sınav: En  az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav uygulanır.Yazılı sınavda soruların en az % 50’sine doğru yanıt veren aday başarılı sayılır. Sınav soruları, bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek B1-2) ölçmelidir.
-Performans Sınavı:TS EN ISO 14732 standardı 4. bölümde belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik aralıklarına göre taslak ve ya onaylanmış Kaynak Prosedür Şartnamesine (WPS /pWPS) göre hazırlanmış Ek B1-2’de yer alan “Beceriler ve Yetkinlikler” kontrol listesine göre değerlendirilir
Adayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari %80 başarı göstermesi gerekir. Beceri ve yetkinlik ifadelerinin (Ek B1-2) tamamı performansa dayalı sınav ile ölçülmelidir.
     11UY0015-4/B2 Dikiş Direnç Kaynağı (22)
 -Teorik Sınav:En  az 10 soruluk 4 seçenekli çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde yazılı sınav uygulanır.Yazılı sınavda soruların en az % 50’sine doğru yanıt veren aday başarılı sayılır.Sınav soruları, bu birimde teorik sınav ile ölçülmesi öngörülen tüm bilgi ifadelerini (Ek B2-2) ölçmelidir.
-Performans Sınavı:TS EN ISO 14732 standardı 4. bölümde belirtilen temel değişkenler ve yeterlilik aralıklarına göre taslak ve ya onaylanmış Kaynak Prosedür Şartnamesine (WPS /pWPS) göre hazırlanmış Ek B2-2’de yer alan “Beceriler ve Yetkinlikler” kontrol listesine göre değerlendirilirAdayın, performans sınavından başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı performans göstermek koşuluyla sınavın genelinden asgari %80 başarı göstermesi gerekir.
 
SINAV YERİ Sınavlar İSMES'in sınav merkezinde yapılır.
Belgelendirme talebinde bulunan firma/kuruluş ile kendi yerlerinde yapılacak sınavlara ilişkin sınav yeri sözleşmesi imzalanarak yapılır.Sınav sırasında iş sağlığı ve güvenliğinin sağlandığı MYK sınav uygulama rehberine uygun şartlar sağlanmadıkça sınava başlanmayacaktır.
İTİRAZ VE ŞİKAYET Belge almaya hak kazanamayan aday belge konusunda verilmiş bi karara veya belgelendirme sürecinin herhangi bir uygulamasına  itiraz edebilir ancak yazılı (ıslak imzalı) olarak beyan etmek zorundadır.Aday sınav sonuçları veya belgelendirme kararına 1 ay içinde itiraz edebilir.www.ismes.com.tr web sitemiz üzerinden şikayet formunu doldurarak şikayetlerinizi bildirebilirsiniz.
BELGE GEÇERLİLİK SÜRESİ TS EN ISO 14732 Madde 5.1’ de belirtildiği üzere belgenin geçerliliği seçilen metoda göre 3 yıl veya 6 yıl
olarak değişmektedir.
BELGE GÖZETİMİ Adayın yeterliliği, TS EN ISO 14732 Madde 5.2’de belirtilen yönteme göre her 6 ayda bir gözetime tabi tutulur.
Gözetim sonucu performansı yeterli bulunmayan veya gözetimi belge sahiplerinden kaynaklanan nedenlerle yapılamayan belge sahiplerinin belgeleri askıya alınır. Belgesinin askıda olma nedeni ortadan kalkan belge sahiplerinin belgelerinin geçerliliği geçerlilik süresisonuna kadar devam eder.
 
BELGE YENİLEMEDE UYGULANACAK
 ÖLÇME- DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ
Belge sahibinin performansı TS EN ISO 14732 Madde5.3’te bulunan ve aşağıda tanımlanan yöntemlerden biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur; a) Belge geçerlilik süresi 6 yıl olanlar için; 6 yıl sürenin sonunda belge sahibi yeniden sınava girerek belgelendirilir.b) Belge geçerlilik süresi 3 yıl olanlar için, son 6 aya ait yapmış olduğu 2 adet kaynak numunesine radyografik veya ultrasonik veya tahribatlı testlerden biri uygulanır.Kaynaklar hatasız veya tespit edilen hata kabul kriterleriiçerisinde yer alıyorsa belge geçerlilik süresi 3 yıl daha uzatılır.
BELGE KAYIP DURUMUNDA Belgesini kaybeden kişi gazeteye zayi ilanı vermek koşulu is İSMES'e imzalı bir dilekçe ve ilan verdiği gazete ile  başvurur.Dosyası kontrol edilerek kaybettiği belgesinin kopyası üzerindeki belge içeriklerine göre belgesinin yeniden düzenlenmesi için MYK'dan talep edilir.Yeniden belge düzenlenmesi için belge ücreti alınır.
GENEL/ÖZEL DURUMLAR Sınav ve belgelendirme ücretinin 25/08/1999 tarihli 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu çerçevesinde İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması halinde ilk girdiği sınavda başarısız olan adayların başarısız olduğu yeterlilik birimleri ve sınav türleri için ilave sınav ücreti alınmadan ilk sınav tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde adayların en az iki kez daha sınav hakkı vardır.